Мистериозна смърт на няколко африкански слона накара учени да започнат

...
 Мистериозна смърт на няколко африкански слона накара учени да започнат
Коментари Харесай

„Неизвестна досега бактерия може да е причина“: Учени разследват мистериозна смърт на слонове в Африка

 

Мистериозна гибел на няколко африкански слона накара учени да стартират следствие, с цел да изяснят какво е довело до тази покруса. Оказало се, че в телата на шест африкански саванни слона, умрели при мистериозни условия в Зимбабве, е открит тип бактерия, невъобразим до момента при диви слонове.

Учените считат, че тя е повода за отравянето на кръвта, от което животните са умряли през 2020 година Откритията са оповестени в списание Nature Communications, написа Би Би Си.

Всички тенджери със сместа са били празни и счупени

Изследването може да даде повече улики за гибелта на 356 слона в прилежаща Ботсвана през същата година. Този случай притегли интернационалните заглавия, когато природозащитници откриха мъртвите слонове в пангендила Окаванго в Ботсвана. Някои от животните наподобява са припаднали и са умрели ненадейно, до момента в който са вървели или тичали.

За първи път се следи предаване на заразна прозявка сред човек и слон, както и сред самите слонове

Изследователите, които са създали откритието, са проучвали неочакваната гибел на 35 слона - най-вече сред август и септември 2020 година в Северозападно Зимбабве.

Телата са търсене с хеликоптер

Ветеринарният доктор доктор Крис Фогин изясни, че екипът е трябвало да открие телата благодарение на хеликоптер.

Носейки защитно облекло, в изключителна горещина, той и екипът му са направили аутопсия на 15 слона.

„ Те са толкоз огромни животни. Затова е много сложна физическа интервенция, с цел да получим достъп до органите, от които трябваше да вземем проби “, сподели доктор Фогин. 

Животните са включени в изследване за разкриване на естествен сурогат на медикаментите за стрес

Изследователите съумяват да потвърдят, че 13 от слоновете са имали отравяне на кръвта, когато са умрели. Важното е, че те откриват евентуална причина - бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която е била налична при шест от животните. Тя е от вида, който е откриван и преди в тайни, взети от ухапвания от тигри и лъвове.

Учени считат, че тежката суша и дефицитът на храна през тази година може да са влошили здравето на животните, позволявайки на заболяването да преодолее имунната им отбрана.

„ Този тип бактерия не е бил изцяло мистериозен – знаело се е, че тя съществува. Но не е била свързвана със отравяне на кръвта и в никакъв случай не е била откривана при африканските слонове “, съобщи проф. Фалко Щайнбах от Агенцията за здраве на животните и растенията на Обединеното кралство, който взе участие в задачата.

Ученият съобщи, че подозира, че слоновете са били подложени на „ мощен стрес “ поради продължаващата суша и сложното намиране на храна.

„ Имаме доста патогени, които обикновено]не предизвикват заболявания - и сигурно не гибел. Но в случай че защитните сили на гостоприемника се срутен, това разрешава на бактерията да се популяризира и в последна сметка тя не просто предизвиква местна зараза след захапване - а предизвиква тежко заболяване “, счита проф. Щайнбах.

Слоновете са мощно обществени животни, тъй че откривателите се притесняват, че те биха могли да предадат бактерията и на други животни, което би обяснило огромния брой смъртни случаи.

Тревожно ли е, че саванните слонове са предпазен тип

Лора Росен от американската компания Transboundary Epidemiology Analytics съобщи, че откритието е „ доста обезпокоително “.

„ Африканските саванни слонове са заплашен тип, като в дивата природа са останали единствено 350 000, а настоящите загуби се правят оценка на 8% годишно. Разследването на смъртните случаи на тези слонове е от решаващо значение за поддържане на бъдещето на този възвишен тип. "

Професор Щайнбах добави, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се разбере „ връзката сред тази зараза и напрежението, обвързван с рискови метеорологични феномени като сушата, които могат да създадат епидемиите по-вероятни “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР